Aspecte privind cablarea cladirilor cu destinatie locuinta , nou construite

Cand este vorba despre o cladire de birouri , un spatiu comercial sau un spatiu de productie nou construite , cablarea structurata este un lucru de la sine inteles , instalatiile de curenti slabi avand proiecte distincte care respecta normele in vigoare si cerintele functionale ale clientului . In schimb in cazul cladirilor cu destinatie locuinta mono sau multi-familiale  nou construite , acest aspect este luat in considerare foarte rar sau atunci cand este luat in considerare este gresit abordat .

De cele mai multe ori acest tip de instalatii sunt tratate in faza de proiectare si implementare ca niste rude mai putin importante ale instalatiilor electrice de curenti tari . Problemele apar abia cand este prea tarziu , finisajele sunt facute si beneficiarul vrea sa-si imbunatateasca experienta de viata cu aplicatii de altfel indispensabile in zilele noastre – securitate , comanda si control , comunicare , entertainment – si descopera ca infrastructura care trebuie sa concure la buna functionare a acestor echipamente nu exista sau este deficitar implementata , modificarile cerute de o buna functionare avand costuri serioase deoarece implica alegeri dureroase de ordin estetic sau refacerea finisajelor.

De ce se ajunge in astfel de situatii ? – Pentru ca de cele mai multe ori acest tip de cladiri sunt construite , din motive economice , in regie proprie sau cu o singura firma mica ce poate “face tot” , iar aspectele legate de partea de cablare a instalatiilor de curenti slabi (uneori mai putin cablul TV si un UTP – ca este bun la toate , dar si acelea cat se poate de ieftine) nu sunt luate in considerare decat dupa realizarea finisajelor , cand se trece la utilarea locuintei   . Din pacate acest concept este destul de pagubos de cele mai multe ori pentru ca acest domeniu este intr-o continua schimbare iar cei care realizeaza astfel de instalatii trebuie sa fie mereu la curent cu noutatile din piata si sa prezinte clientilor importanta alegerii unor solutii fiabile si flexibile in ceea ce priveste cablarea .

Solutia ? – apelarea la o firma specializata in astfel de instalatii inca din faza de pre-proiect pentru consultanta si eventual implementare. Cablarea unei constructii noi se face avand in vedere obtinerea unei infrastructuri eficiente si modulare care sa aiba in vedere o dezvoltare sau modificare facila. Trebuie avuti in vedere mai multi factori :

  • caracteristicile instalatiilor de furnizare a semnalului ale furnizorilor de utilitati (semnal TV , internet , telefonie fixa sau mobila) ;
  • potentialul estimat de dezvoltare al retelei ;
  • cerintele generate de normele in vigoare si analiza de risc pentru sistemele de securitate ;
  • caracteristicile si complexitatea sistemului de comanda si control ;
  • Interactiunea cu celelalte tipuri de instalatii.
  • cerintele finale ale clientului .

De cele mai multe ori clientul nu are inca foarte clar in minte in faza de proiect partea de comunicare , securitate , entertainement sau mai nou domotica pentru ca le include inconstient in categoria utilitatilor casnice la fel ca si un frigider sau aragaz. De aceea compania care acorda consultanta sau care implementeaza cablarea structurata trebuie sa armonizeze proiectele cu cele de structura , sa le integreze in acestea si sa le armonizeze cu proiectele celorlalte tipuri de instalatii mai ales cand este vorba de implementarea unor sisteme de comanda si control.