Sistemele electronice de control acces sunt sisteme complexe formate din componente mecanice , electromecanice , hardware si software interconectate astfel incat sa asigure functiile de protectie si control impuse anumitor tipuri de spatii. Sistemele de control acces formeaza impreuna cu sistemele de alarma si cele de supraveghere video un sistem de securitate integrat  in care orice eveniment este abordat unitar  si tratat prin mijloace specifice  : detectie , avertizare , restrictionare , vizualizare , inregistrare.

Din punctul de vedere al unui utilizator obisnuit , un sistem de control acces este format din :

  • Cartela/cod PIN/tag care se prezinta unui cititor/tastatura
  • Un cititor/tastatura
  • Usa/poarta/bariera care se deschid cand se autorizeaza intrarea.
sistem control acces brasov

In spatele acestor elemente vizibile se afla un numar de echipamente interconectate folosind tehnologii diverse , ce comunica in vederea realizarii functiei de control acces. Structura unui sistem de control acces este ierarhizata pe 3 nivele principale :

  • Echipamente de camp – bariere auto , usi  de acces , porti de acces , turnicheti , incuietori electrice/electromagnetice , contacte magnetice , butoane de comanda , fotocelule , surse etc.
  • Echipamente de achizitie si control – cititoare cu diverse tehnologii , tastaturi , unitati control acces , controller , interfete in/out , interfete de comunicatie , terminale de pontaj etc.
  • Nivel de aplicatie – Calculatoare de gestiune , software de management , retele de comunicatii etc.

Pentru  gestionarea intregului ansamblu de echipamente este utilizat un software de control acces . Prin intermediul acestui soft se programeaza si se  administreaza intregul sistem , se monitorizeaza evenimentele produse in sistem , se executa rapoarte si se interfateaza cu alte siteme (de securitate , gestiune , contabilitate si resurse umane , IT etc).