Din nefericire foarte multi oameni au incercat cel putin o data in viata acel sentiment de nesiguranta si violare a intimitatii ramas in urma unei actiuni a celor care au facut o meserie din insusirea unor bunuri sau valori pentru care altii au muncit . Cei care nu au avut inca “placerea” de a experimenta un astfel de sentiment nu credem ca au pierdut nimic … dar nu se stie niciodata . De aceea si unii si altii au nevoie de un sistem de securitate care sa le dea/redea senzatia de siguranta .
Desi odata luata decizia necesitatii unui astfel de sistem lucrurile par simple , chiar din faza de informare si documentare asupra solutiei si a echipamentelor veti avea supriza sa descoperiti ca , aparent , pentru aceeasi problema – vreti sa va simtiti in siguranta – sunt atat de multe variante (mai ales in ceea ce priveste pretul , si asta chiar conteaza!) incat aveti senzatia ca ceva nu este in regula. Din fericire … sau nu , eficienta unui sistem de securitate nu poate fi dovedita decat in conditiile unei actiuni reale si de aceea o alegere incorecta , bazata de cele mai multe ori pe varianta pretului minim , va conduce la pierderi materiale directe si in acelasi timp la pierderea investitiei in acel sistem de securitate .
Un sistem de securitate , atat pentru o aplicatie restransa cat si pentru un perimetru cu cerinte de securitate ridicate , este rezultatul unei analize amanuntite , strict ancorata in realitatile din teren , in obiectivele impuse de client si de legislatia in vigoare.
Sistemele elctronice de alarma sunt grupate in doua categorii in functie de amplasarea elementelor de detectie :
- Sisteme de alarma perimetrala in care elementele de detectie – bariere cu infraroșu , cu microunde , sisteme duale cu senzori de presiune și unde radio , sisteme cu fibră optică , garduri inteligente cu senzori de presiune sau senzori de vibrație multidirecționali , cablu cu senzori magnetici pasivi pentru ziduri exterioare , cablu cu senzori microfonici pentru garduri, acoperișuri, ziduri , senzori îngropați etc – sunt montate in exteriorul cladirilor. Acest tip de sistem este cel mai dorit avand in vedere faptul ca detectia si declansarea alarmei se produce in momentul in care intrusul inca nu a patruns in imobil si nu a reusit sa produca nicio paguba. Doua dezavantaje majore conduc la o utilizare mai restransa a acetui tip de sistem de alarma mai ales in aplicatiile cu buget si cerinte de securitate mai scazute – pretul relativ ridicat precum si rata mare de alarme false datorate conditiilor de mediu in special.
- Sisteme de alarma de interior cablate sau wireless in care elementele de detectie – senzori PIR , cu microunde , in tehnologie duala , de geam spart , vibratii , seismici , butoane si pedale de panica etc. – sunt montate in interiorul cladirii protejate. Acest tip de sistem proiectat si implementat corect asigura o protectie sigura cu o rata foarte mica de alarme false si de aceea este utilizat pe scara larga in sistemele de securitate mici si medii sau impreuna cu sistemul de alarma perimetral in aplicatiile mari cu riscuri ridicate.
Toate centralele de efractie montate de noi au inclus comunicator telefonic pe linie fixa care permite legarea sistemului de alarma la un dispecerat al unei firme de paza (recomandat) sau alertarea telefonica a proprietarului. Daca nu exista linie telefonica fixa sau se doreste integrarea unor aplicatii suplimentare – avertizare vocala sau prin SMS , armare/dezarmare prin telefon/SMS , diferite comenzi aditionale prin telefon /SMS sau se doreste o linie de back-up pentru cea fixa , se pot adauga comunicatoare GPRS/GSM . De asemenea este posibila monitorizarea sistemului in timp real prin reteaua LAN/WAN sau internet prin intermediul unui comunicator IP , acolo unde este implementata o astfel de retea sau exista o legatura la internet.
Eficienta unui sistem de alarma creste prin interconectarea acestuia cu unul sau mai multe sisteme (sistem de supraveghere video, control acces etc.) obtinandu-se un sistem de securitate complex , capabil sa raspunda unor cerinte diverse impuse de tema de proiectare. Toate echipamentele sunt interconectabile si pot fi integrate intr-un sistem complex de monitorizare si comanda atat pentru aplicatii mai mici cat si pentru aplicatii complexe cu cerinte multiple si domenii de aplicabilitate multiple