Inainte de a face o scurta prezentare a celor mai folosite protocoale utilizate in cadrul automatizarilor din gama cladirilor inteligente (Smart Buildings),  as vrea sa aduc in discutie un aspect mai putin discutat cand este vorba de acest domeniu. In majoritatea prezentarilor se pune accent pe gradul de comfort pe care il aduce acest tip de abordare dar un alt mare avantaj , mai putin spectaculos dar foarte important, il constituie posibilitatea de a controla consumurile de energie .Putem spune ca o “cladire inteligenta este o cladire ecologica” .

Revenind la subiectul principal , trebuie spus ca ,in ceea ce priveste implementarea solutiilor de automatizare de acest tip , exista trei posibilitati de realizare practica care se reflecta si in tipul protocoalelor folosite :

  • Solutia cablata – este o solutie potrivita atunci cand aceste aspecte sunt luate in discutie inca din faza de proiectare a constructiei iar implementarea se face impreuna cu celelalte tipuri de instalatii . Este o solutie optima atat din punct de vedere al stabilitatii si fiabilitatii in functionare cat si al costului .
  • Solutia wireless – este o solutie utilizata mai ales in cazul in care avem deja cladirea iar o cablare/recablare ar implica costuri financiare si estetice inacceptabile.. Este o solutie flexibila si eficienta care se preteaza si implementarilor de tip DiY.
  • Solutia duala – dupa cum ii spune si numele este o imbinare a celor 2 solutii prezentate mai sus.

Mai jos sunt enumerate cele mai utilizate protocoale utilizate in cadrul acestor tipuri de automatizari :

C-Bus este un protocol de comunicații, în care se pot utiliza cabluri Cat-5 cu lungimi de până la 1000 m. Acest protocol nu poate fi utilizat peste cablurile de alimentare și este Open Source.

Insteon este un protocol de rețea dual, care poate utiliza atât cablurile de alimentare, cât și comunicarea pe frecvențe radio. Insteon este de asemenea Open Source.

KNX este un standard european pentru protocoale de comunicare în rețea, pentru clădiri inteligente și este administrat de KNX Association. Printre firmele mai cunoscute, prezente și în România, care promovează acest standard se numără: Bosch, Legrand, Philips, Schneider Electric și Siemens. KNX poate utiliza atât cablurile de alimentare, cât și frecvențele radio și este Open Source.

X10 este cel mai vechi standard din domeniu și prin urmare încă mai este și cel mai răspândit. Și X10 este Open Source.

UPB (Universal powerline bus) se bazează pe standardul X10, oferind viteze mai mari de transfer și o exactitate mai ridicată. UPB este disponibil doar pe cabluri de alimentare și nu este Open Source.

ZigBee  este un standard de comunicație care funcționează la puteri mici. ZigBee funcționează exclusiv wireless și a apărut pentru a suplini neajunsurile pe care rețelele Wi-Fi și Bluetooth le au în anumite situații. Și ZigBee este Open Source.

Z-Wave este un protocol de comunicații wireless. Protocolul Z-Wave este susținut de peste 160 de producători din toată lumea, dar nu este un protocol Open Source.

Conceptul de „smart buildings” este integrat acum in abordarea mult mai larga cunoscuta deja ca  „Internet of Things” , domeniu care inregistreaza o popularitate tot mai crescuta in randul consumatorilor de tehnica moderna , si de aceea producatorii de echipamente duc o lupta apriga pentru dezvoltarea acestor tehnologii dar in acelasi timp sunt constienti ca  standardizarea este cheia dezvoltarii corecte si durabile . De aceea lista este deschisa si cu siguranta vor aparea noutati in scurta vreme.